Zeeland Refinery breidt uit met extra reactor kraakinstallatie

Industrie Zeeland Refinery

19 februari 2020

Zeeland Refinery, bekend van de productie van brandstoffen door ruwe aardolie, breidde in 2019 de hydrocracker uit. De hydrocracker vormt de hoofdeenheid van de raffinaderij. De beslissing tot uitbreiding, genomen door de aandeelhouders en oliemaatschappijen Total en Lukoil, was daarmee een belangrijke investering voor de toekomst van de raffinaderij die in totaal circa 40 miljoen euro bedraagt. Het gevaarte van 30 meter hoog werd op 22 juli 2019 op zijn plek gezet.

De uitbreiding betekent een efficiënter en flexibeler productieproces, waardoor de productiekosten verlaagd worden. Daarnaast wordt de CO2 uitstoot sterk verlaagd. Tijdens de grote onderhoudsstop in 2020 zal de nieuwe reactor verbonden worden met de bestaande installatie, waarna deze in bedrijf kan worden genomen.

“Door deze uitbreiding zullen we onze prestaties kunnen verbeteren, waaronder een verdere verbetering van de energie efficiëntie. Zeeland Refinery behoort tot de 10% meest energiezuinige raffinaderijen ter wereld en kan met deze investering deze positie verder verbeteren. Ook zullen we beter in kunnen spelen op toekomstige marktontwikkelingen. Wij horen bij de beste raffinaderijen van Europa en om deze positie te handhaven is de uitbreiding van de hydrocracker van groot belang,” aldus algemeen directeur Tanneguy Descazeaud.

De reactor is gebouwd in Italië en werd per schip naar het terrein van Verbrugge, vlak naast Zeeland Refinery, vervoerd. Met een bijzonder transport met 56 assen en 112 wielen is de reactor vervolgens naar het raffinaderijterrein gebracht. Voor medewerkers was een tribune gebouwd om het hele spektakel, de reactor weegt zo’n 600 ton, te kunnen volgen.

De bouw en inwerkstelling van de reactor neemt zo’n drie jaar in beslag en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio. QPS levert voor deze intensieve uitbreiding ongeveer 40 werknemers en is daarom druk bezig met de voorbereiding!

 

Foto: Zeeland Refinery