Social media & solliciteren

QPS Works sollicitatietips

15 maart 2022

We delen, we liken en we posten wat af. Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Wist je dat je social media ook prima kunt inzetten als je op zoek bent naar een andere baan? Maar dat het er ook juist voor kan zorgen dat je een baan misloopt?
Daar moet je natuurlijk niet aan denken. Daarom hebben wij wat handige do’s en don'ts voor je op een rijtje gezet, die jou verder helpen.

Do's en Don'ts

Do’s

Gebruik je netwerk

Laat de mensen in je netwerk weten dat je op zoek bent naar een (andere) baan. Wanneer zij jou bericht liken of delen, dan is dat helemaal top. Op die manier vergroot het bereik van jouw bericht en dus ook van jouw profiel. Dit geldt voor zowel LinkedIn als ook voor Facebook en Instagram.

Maak een LinkedIn account aan

LinkedIn kan echt een belangrijke rol spelen wanneer jij gaat solliciteren. Ook is dit platform het meest zakelijke platform, als je het vergelijkt met Instagram en Facebook. Daarom kan LinkedIn heel belangrijk zijn bij het solliciteren. LinkedIn is een groot digitaal netwerk, waarbij je bijvoorbeeld een connectie kunt maken met bedrijven en oud-collega’s. Ook kun je  aangeven in je profiel dat je open staat voor een baan. Dat komt dus goed uit, wanneer je aan het solliciteren bent.

Up to date

Zorg dat je profiel (met name op LinkedIn) up tot date is. Deel interessante activiteiten. Werk je ervaring en je opleidingen bij. Laat weten wat jouw vaardigheden zijn. En vraag om aanbevelingen bij oud collega’s, leidinggevenden of klanten. Op deze manier laat je zien waar jouw kracht ligt en laat je meteen een mooi digitaal visitekaartje achter.  

Zoek het uit

Ben je uitgenodigd voor een gesprek of ga je een sollicitatiebrief of mail sturen? Bekijk dan het profiel van het bedrijf op social media. De contactpersonen, geschiedenis, ambities, producten, de bedrijfscultuur… bijna alles is tegenwoordig te vinden op social media. Door van te voren wat speurwerk te verrichten en je goed in te lezen in de organisatie, heb jij een goede voorbereiding op je sollicitatie. Zo ben je beter geïnformeerd en voorbereid en kun jij ook zelf alvast kijken of dit bedrijf wel past bij je.

Don'ts

Een verkeerde digitale indruk achterlaten

Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. Bedrijven begrijpen dat dat investeren in een online reputatie en imago echt waardevol is in deze tijd.

Je online profiel wordt door bedrijven wellicht bekeken en gebruikt om een beeld van je te schetsen voor het sollicitatiegesprek. Wees hier dus bewust van.

Denk bij de foto’s en comments die je plaatst altijd na en stel jezelf de vraag “ Wil ik dat mijn collega’s en mijn werkgever dit zien?” Of het nu gaat om selfies, feestfoto’s of je uitlatingen op social media, dit is altijd verstandig om in je achterhoofd te houden, niet alleen tijdens je sollicitatieprocedures. Je kan natuurlijk ook je profiel instellingen veranderen zodat niet alles zichtbaar is.

Heb je het gevoel dat de foto's en informatie op jouw accounts juist een positieve en waardevolle toevoeging zijn, dan kun je de instellingen natuurlijk op openbaar laten staan.

Een rol spelen

Zorg dat je online identiteit overeenkomt met de werkelijkheid. Natuurlijk wil je de leukste versie van jezelf zijn. Maar overdrijf het niet. Hou het dus realistisch. Dit geldt ook voor het gebruiken van filters op je foto's. Probeer je te verplaatsen in de lezer/kijker. Hoe zou jij het vinden, wanneer er ineens een totaal ander persoon binnenstapt dan dat jij verwacht? Wat heb je te verbergen? Blijf bij jezelf, dat geldt trouwens niet alleen online maar ook in het echte leven. 

Negativiteit is een no-go

Schelden, lelijke comments plaatsen, je frustratie uiten… niet handig wanneer je aan het solliciteren bent. Wees je bewust van wat je zegt en deelt, ook hierbij. Veel mensen voelen zich veilig en anoniem achter hun beeldscherm. Maar denk wel na over de indruk die jij achterlaat. Het scherm waarachter je zit, maakt jou namelijk niet onzichtbaar.

Natuurlijk hoef je niet alleen maar leuk en blij nieuws te delen. Maar als je iets niet ‘live’ zou zeggen, is het ook niet handig om dit online wel te doen. Een handige tip, ook wanneer je niet aan het solliciteren bent.

Houd jij zakelijk en privé liever gescheiden? Dat kan uiteraard! Scherm dan je profiel af, zodat het alleen zichtbaar is voor mensen die jij toestemming geeft.

Meer tips

Wil je nog meer tips over werk en solliciteren?
Volg ons dan op social media.
Je kunt QPS Works vinden op  FacebookLinkedIn en Instagram.