Sollicitatietip: Een goed begin is het halve werk.

sollicitatiegesprek tips

29 augustus 2023

Mag jij binnenkort op sollicitatiegesprek? Dat is goed nieuws!

Wij hebben de beste tips voor je op rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid aan het gesprek kunt beginnen.

Onze tips voor sollicitatiegesprekken

1. Ga op onderzoek uit. 

Misschien had je al het één en ander over het bedrijf gelezen, toen je de sollicitatie ging versturen of toen je de vacature zag. Maar het is toch handig om nog eens goed te kijken naar de tekst in de vacature en naar informatie over het bedrijf. Hiervoor kun je terecht op de website, maar natuurlijk ook op social media. Zo kun je vaak meer vinden over de organisatie en de teams. Misschien zijn er wel kennissen van jouw werkzaam bij dit bedrijf, die je om extra tips en advies kunt vragen. 

2. Is jouw cv helemaal up to date? 

Zijn er gaten in jouw cv? Bereid je dan voor op vragen hierover. Denk nog eens na over jouw werkzaamheden bij jouw vorige werkgevers. Ben je misschien iets vergeten? Heb je nog cursussen gevolgd die er nog niet bij staan? Nu is het moment om nog aanvullingen te doen. 

3. Referenties? Check!

Zorg ervoor dat je minimaal 2 referenties hebt, die het bedrijf kan nabellen. En zorg ook dat die referenties op de hoogte zijn, zodat zij weten dat ze een telefoontje hierover kunnen verwachten, dat voorkomt ongemakkelijke gesprekken en misverstanden. 

4. Kleding. 

Of je nu bij een heel hip bedrijf of bij een heel laagdrempelig bedrijf op gesprek gaat: een nette en verzorgde indruk is bij elk bedrijf en binnen elke functie van belang. 
Zorg dus dat je kleding netjes, passend en schoon is. Zorg dat je kleding draagt waar jij je goed en zelfverzekerd in voelt. Dat is alvast een eerste goede indruk waar je nooit de plank mee mis kunt slaan. 

5. Bereid je voor op vragen.

De kans is groot dat het bedrijf vragen gaat stellen over jouw persoonlijkheid, jouw kwaliteiten en jouw arbeidsverleden. Wees voorbereid, zodat je altijd een passend en eerlijk antwoord hebt op de vragen die je krijgt. 

Hierbij een aantal vragen die je kunt verwachten: 

* Waarom denk je dat jij geschikt bent voor deze baan?
* Wat is jouw beste eigenschap en wat is jouw slechtste eigenschap? 
* Hoe zou jij jezelf omschrijven? 
* Wat is de reden van vertrek bij jouw vorige werkgever? 
* Waarom heb jij een gat in jouw cv?
* Waar zie jij jezelf over vijf jaar? 

Wees eerlijk, open en wees positief, zelfs als je niet op een leuke manier bent weggegaan bij een vorige werkgever. Je hoeft hier natuurlijk niet over te liegen, maar het is zeker niet gepast om enorm negatief te spreken over oud-werkgevers tijdens jouw sollicitatiegesprek. Dit soort redenen kun je dus beter niet uitgebreid toelichten. 

6. Bedenk vragen die jij zelf kunt stellen tijdens het gesprek. 

In bijna elk gesprek zal je de vraag krijgen “Heb jij zelf nog vragen aan ons?”. Door nu actief vragen te gaan stellen, kan het bedrijf zien dat jij oprecht interesse hebt. Daarnaast is dit natuurlijk het perfecte moment om nog meer over het bedrijf te weten te komen. 

We zetten alvast wat vragen op een rijtje die je zou kunnen stellen:  

* Wat vind jij zelf het leukste aan dit bedrijf?
* Hoe zou je deze organisatie of afdeling omschrijven?
* Wat vinden jullie het belangrijkste aan een nieuwe collega? 
* Wat is de belangrijkste taak binnen deze functie? 
* Hoe ziet het team eruit?
* Hoe ziet de sollicitatieprocedure er verder uit en wat kan ik verwachten? 

Tot slot

Om de tips af te sluiten, delen we nog een paar algemene tips met je die bij elk gesprek bruikbaar zijn: 

* Kom op tijd. 
* Zorg voor een actieve houding tijdens het gesprek. 
* Zet je telefoon uit zodat je niet gestoord kunt worden. 
* Laat je gesprekspartner uitpraten en val hem niet in de rede. 
* Praat duidelijk en rustig. 

Meer tips. 

Meer tips over werk en solliciteren kun je vinden op www.qpsworks.nl onder het kopje Nieuws. Ook op social media delen wij regelmatig tips, over werk en inkomen. Je kunt ons vinden en volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.