Sollicitatietip: videobellen

MS teams - sollicitatiegsprek

27 maart 2024

Om je bij QPS Works in te schrijven hoef je niet persé bij ons langs te komen. Wij kunnen namelijk ook een afspraak met je maken via MS Teams, zodat we kunnen videobellen. Maar hoe werkt dit precies? En wat moet je doen? We hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet. Lees ze allemaal!

10 Tips voor videobellen

Ken je dat...? Zie je een leuke vacature online, zit het uitzendbureau aan de andere kant van Nederland. Balen! Wil jij geen uren in de auto zitten voor één gesprek?
Heb je geen zin in hoge parkeerkosten voor je inschrijfgesprek? 
Dat begrijpen we helemaal.

Daarom is het bij QPS Works vaak mogelijk om een online gesprek met ons te plannen. We gaan dan videobellen, zo hoef jij de deur niet uit om in aanmerking te komen voor die baan. En daarnaast heeft het heel veel andere voordelen, ook voor jou!

Bij QPS Works maken we veel gebruik van Microsoft Teams, om kennismakingsgesprekken te voeren. Zo kun jij je vanuit je luie stoel, vanaf je mobiele telefoon of je laptop inschrijven bij ons. En dat bespaart jou een hoop tijd en moeite. 

Hoe kun jij ervoor zorgen dat alles soepel verloopt tijdens het videogesprek? Lees onze tips!

1. Wees op tijd

Te laat komen zorgt altijd voor een slechte indruk, ook online. Dus ook een minuut te laat, is te laat.
Zorg er daarom voor dat je op tijd inlogt, bij voorkeur 5 minuutjes van te voren.

2. Oefen van tevoren

Download de app (in ons geval Microsoft Teams) ruim van te voren en kijk rustig of alles werkt en hoe het werkt. Check of jouw camera en geluid goed werken. Dan hoef jij je daar tijdens het echte gesprek niet meer druk over te maken.   

3. Zorg dat je laptop of mobiel voldoende is opgeladen

Je wilt natuurlijk niet dat halverwege het gesprek wordt gestopt omdat je batterij leeg is. Zorg er dus voor dat je telefoon of laptop is opgeladen. 

4. Concentratie

Afleiding is altijd vervelend tijdens een gesprek. Ben je net goed bezig, gaat je telefoon steeds af. Weg concentratie!
Niet handig en ook niet erg professioneel. Zet daarom, net als in een ‘live’ gesprek, ook het geluid van je telefoon uit. Zo kun jij je goed focussen op het gesprek. 
 

5. Zorg voor een rustige ruimte om te kunnen bellen

Om een goed gesprek te kunnen voeren, heb je een geschikte ruimte nodig. Een gesprek voeren, doe je dan ook niet terwijl je boodschappen aan het doen bent, of terwijl je in de auto zit. Zorg ervoor dat je een geschikte plek hebt, zodat je het gesprek in alle rust kunt voeren. 

6. Kies een goede camerahoek

Wij zien je graag van jouw beste kant. En dat is niet het geval als we maar de helft van je gezicht kunnen zien. Zorg er daarom voor dat de camera van je laptop of telefoon op ooghoogte staat en dat je gezicht helemaal in beeld is.

Zet je laptop niet op schoot. Ook je telefoon in je hand houden terwijl we met je videobellen is niet handig. Zo worden we namelijk een beetje zeeziek. Staat je telefoon of je laptop te laag? Zet hem dan ergens op, bijvoorbeeld een stapel boeken, zodat hij toch op de juiste hoogte komt te staan.

7. Zorg voor een goede verbinding

We kennen het allemaal: een haperende internetverbinding. Heel irritant, zeker tijdens een belangrijke afspraak. Check daarom altijd van te voren je verbinding. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken dat het gesprek ineens wegvalt.

8. Geluid

We willen je graag goed kunnen verstaan tijdens het gesprek.
Let daarom goed op het geluid. Check ook dit van tevoren. 

Niet iedere laptop of telefoon heeft goed geluid. Gebruik daarom oordoppen of een koptelefoon met microfoon voor een zo goed mogelijk geluid.
 

9. Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je vragen aan ons? Wilde je meer weten over een specifieke vacature of over het bedrijf?

Schrijf je vraag van tevoren op, zodat je het niet vergeet. Zo kun je meteen al  je vragen stellen tijdens ons gesprek. We helpen je graag. 
Neem van te voren ook nog even de vacature door, waarop jij hebt gesolliciteerd. Waarschijnlijk kun je op veel vragen hier al een antwoord vinden. Werktijden, salaris, werkzaamheden: alles staat vermeld in de vacatureomschrijvingen op onze website. 
 

10. Ben je verhinderd? Laat het weten

Net als met een ‘live’ gesprek maken we tijd voor je vrij. Kan de afspraak niet doorgaan? Is er iets tussengekomen? Dat kan gebeuren, maar laat het ons wel weten. Op die manier zitten wij niet voor niets op jou te wachten. 

Tot slot!

Wil jij snel en gemakkelijk op de hoogte blijven van onze nieuwe tips en vacatures? 
Dat kan!
Volg ons dan op Social Media. Je kunt QPS Works vinden en volgen op FacebookLinkedIn en Instagram.