Sollicitatietips: Een goed gesprek

sollicitatietips qps works

09 november 2022

Het is dé kans om jezelf te verkopen: Het sollicitatiegesprek. Daar wil jij natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Dat snappen we. Maar hoe zorg jij ervoor dat je ondanks de stress en zenuwen toch die baan scoort? Wij geven je 10 tips die jou helpen bij het voeren van sollicitatiegesprekken.

Tips

1. Zorg voor een goede eerste indruk.

Telefoon uit. Kauwgum uit. En zorg dat je op tijd bent. Het klinkt misschien onbelangrijk, maar dit zijn wel de zaken die als eerste opvallen. Dus check vooraf de route en ga op tijd van huis.

Moet je even wachten, bijvoorbeeld nadat je jezelf hebt aangemeld bij de balie? Maak dan een praatje. Toon interesse. Kijk om je heen, in plaats van op je telefoon. Dit wordt misschien jouw nieuwe werkplek en deze mensen worden dan jouw nieuwe collega’s. Een goede indruk begint dus al voor het gesprek.

2. Heb vertrouwen.

Ja, het is spannend. En zelfs een tikkie ongemakkelijk, in veel gevallen. En het is lastig, om over jezelf te praten. Maar heb een beetje vertrouwen in jezelf. Het bedrijf heeft interesse in jou – dat is de reden dat jij bent uitgenodigd voor een gesprek.

Dus blijf bij jezelf, blijf rustig en wees eerlijk. Op deze manier is de kans op een goede match het grootst.

3. Wees voorbereid.

Zorg dat je goed weet waarop je hebt gesolliciteerd. Lees de vacature nog eens goed door. Wat zoeken zij precies in een nieuwe collega en wat houdt de baan precies in? Zoek het bedrijf op op Social Media en bekijk de website. Zo kun je alvast een beeld vormen van de organisatie en de medewerkers en hier kun jij mooi op in spelen.

4. Eerst denken, dan praten.

Niet alle vragen zijn voorspelbaar, maar vragen zoals:
“Wat zijn jouw sterke eigenschappen?” “Wat heb jij ons te bieden?” Waarom moeten wij voor jou kiezen?" of “Wat spreekt jou zo aan, aan deze baan?” zijn wel vragen die je een altijd kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je daar een antwoord op hebt. 

Weet je niet meteen een antwoord op een vraag? Denk dan rustig na. Neem je tijd. Neem een slokje koffie en probeer een rustig en eerlijk antwoord te geven.

5. Geef voorbeelden.

Okay. Dat jij stressbestendig, collegiaal en klantvriendelijk bent, dat nemen je graag van je aan. Maar we horen liever voorbeelden. Waar heb jij je collega’s mee geholpen? Welke stressvolle situaties heb jij glansrijk doorstaan? Wat heb jij voor bijzonders voor je klanten gedaan? En wat voor successen heb je in het verleden behaald?

Kortom: wat maakt jou zo’n toffe collega en goede medewerker? Dat zijn de dingen die werkgevers willen horen.

6. Let op je houding.

Wist je dat communicatie voor 80% afhangt van de manier waarop je iets zegt? Oftewel hoe je iets zegt, is dus eigenlijk nog belangrijker dan wat je zegt. En lichaamstaal speelt hierbij een onmisbare rol.

Kijk je gesprekspartner aan tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg voor een open houding. Zorg dat je niet onderuit gezakt zit en vergeet de non-verbale communicatie niet.

Lastig? Zeker! Maar gelukkig kun je dit oefenen, zodat het steeds beter zal gaan. Dit helpt je trouwens niet alleen bij sollicitatiegesprekken, maar bij elk gesprek dat je in de toekomst zal voeren.
 

7. Blijf positief.

Zware ruzie met je vorige werkgever? Een onuitstaanbare collega die je het leven zuur maakt? Dat is onwijs vervelend. Toch raden wij je aan om niet alle vuile was buiten te hangen tijdens een eerste kennismaking.

Een positieve houding zorgt voor een positieve sfeer, en dat werkt altijd in je voordeel. Liegen hoeft niet, maar probeer het te nuanceren. “Mijn manager is onuitstaanbaar”. Of “mijn collega is een eikel” is wel duidelijk, maar “we verschillen van visie” klinkt net wat positiever.

8. Toon initiatief.

Toon interesse en stel vragen.
Staat er in de vacature dat je deel gaat uitmaken van een ‘enthousiast’ team? Vraag dan eens hoe dit team eruit ziet. Hoe groot is het team? En hoe ziet de samenstelling eruit?
Staat er in de vacature tekst dat er een ‘afwisselend takenpakket’ geboden wordt? Mooi. Maar wat zijn precies de dagelijkse werkzaamheden binnen deze baan? Wat is de ambitie van het bedrijf? Waar willen zij staan over 5 jaar? Interessant om te weten.

9. Over geld gesproken

In veel vacatures staat niet duidelijk aangegeven wat voor salaris er exact geboden gaat worden. En dat is lastig en onhandig. Want als jij ergens gaat werken, dan is het salaris vast niet onbelangrijk. De kans is dan ook groot dat het salaris besproken gaat worden tijdens het gesprek.
Het is daarom van belang dat je weet wat voor salaris bij deze functie past.

Kijk eens online wat voor salaris er geboden wordt bij vergelijkbare functies. Of bekijk de cao. Zorg in ieder geval dat je een passend antwoord hebt op de vraag “Wat is jouw salarisindicatie?”
Dit is namelijk hét moment om te onderhandelen en om er een goed salaris uit te slepen.
Maar tegelijk voorkom je ook dat de baan aan je neus voorbij gaat, omdat je te hoog inzet en niet realistisch inzet bij de onderhandelingen. Dat kan een werkgever namelijk meteen afschrikken. 

10. Een goede afsluiting

Vraag of alles duidelijk is. Kun je nog wat toelichten? Hebben ze nog vragen? En hoe gaan we nu verder? Prima vragen om te stellen.
Het staat trouwens helemaal niet raar om te vragen hoe lang het duurt voordat je meer hoort over je sollicitatie en hoe de procedure er verder uitziet. Het komt juist gemotiveerd over.

Bedank je gesprekspartner voor het gesprek en voor hun tijd. En laat het weten als jij het een fijn gesprek vond. Dat is altijd leuk om te horen.

Meer sollicitatietips

Wil je meer tips op het gebied van werk en solliciteren? Dat kan snel en makkelijk. Houd onze website en Social Media kanalen in de gaten. Wij delen regelmatig sollicitatietips, nieuwtjes en natuurlijk onze nieuwste vacatures.  

Neem gerust vrijblijvend contact met je op, wij helpen je graag verder. Bel 078-6174713 of mail solliciteren@qpsworks.nl