Sollicitatietips : Schrijf een ijzersterk cv

QPS Works sollicitatietip cv schrijven

03 januari 2022

Ineens komt ‘ie voorbij: de baan waar jij naar op zoek bent. Alles klopt. Leuke werkzaamheden, een mooi bedrijf. Je ziet het al helemaal voor je. Het enige dat je nu moet doen, is zorgen dat jouw cv eruit springt.
Daar gaan we jou bij helpen!

Tips voor het schrijven van een cv

Wat is dat ook alweer, een cv?
Een cv is een eigenlijk een samenvatting van jouw opleidingen en werkervaring, aangevuld met jouw kwaliteiten. Het is samen met jouw sollicitatiebrief of mail de eerste indruk die jij achterlaat bij je nieuwe werkgever. 

Eigenlijk moet de lezer van jouw cv meteen nieuwsgierig worden naar jou, zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Zo’n cv is dus een goed begin.

Heb je geen cv of kan jouw cv wel een update gebruiken? Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, die jou op weg helpen naar jouw nieuwe baan!

De inhoud

Begin met jouw persoonlijke gegevens. Zet duidelijk op jouw cv hoe jij bereikbaar bent.
Werk je overdag en ben je daardoor beter bereikbaar per mail? Zet dit erbij, zodat de lezer weet hoe hij of zij jou het beste kan bereiken. 

Heb je een rijbewijs en eigen vervoer? Ook dit is goed om te vermelden.

De volgende zaken zijn goed om te vermelden op je cv: 

  • Persoonlijke gegevens (naam, adres, contactgegevens, geboortedatum, rijbewijs)
  • Werkervaring en stage ervaring
  • Opleiding
  • Trainingen/cursussen
  • Talenkennis
  • Computervaardigheden
  • Persoonlijke kwaliteiten / competenties

De volgorde

Zorg dat je altijd de meest recente informatie bovenaan zet. Hier kijkt de lezer namelijk als eerste naar. Deze volgorde hanteer je bij alle gegevens. Dus zowel bij opleidingen als ook bij werkervaring. Zo blijft jouw cv duidelijk en overzichtelijk. 

Wees compleet zonder te overdrijven

Natuurlijk, jouw cv moet compleet zijn. Vrijwilligerswerk gedaan? Top. Heb je stage gelopen in de branche waarin je wilt werken? Ook dat is zeker de moeite waard om te vermelden.
Maar heb je 30 jaar geleden een krantenwijk gehad? Dat is misschien niet zo interessant voor je toekomstige werkgever. Laat dit soort informatie dus achterwege.

Heb je een opleiding gevolgd maar geen diploma behaald hiervoor? Ook dit is handig om op jouw cv te zetten, je hebt namelijk wel kennis opgedaan door de opleiding te volgen.

Lettertype

Gebruik een lettertype dat op elke computer goed leesbaar is en niet gaat verschuiven of verspringen. Voorbeelden hiervan zijn Tahoma of Arial. Op deze manier blijft het cv goed en netjes leesbaar.

Up-to-date

Zorg dat je cv altijd up-to-date is. Heb je onlangs nog een tijdelijke baan gehad of een certificaat behaald? Werk dan meteen je cv bij. Zo voorkom je een gat in jouw CV en zorg je ervoor dat je cv altijd is bijgewerkt.

Kwaliteiten

Naast opleiding en werkervaring is het belangrijk om jouw kwaliteiten te vermelden. Denk hierbij aan de talen die je beheerst, of de computerprogramma’s waarmee je kunt werken. Zet deze informatie ook weer onder een apart kopje, om het overzichtelijk te houden.

Bij talen is het handig om het niveau aan te geven (Uitstekend / Goed / Redelijk of Basis) in woord (praten) en geschrift (schrijven).

Competenties

Sluit af met jouw competenties. Oftewel laat weten wat jouw sterke kanten zijn.
Gebruik hiervoor een aantal steekwoorden, die goed aansluiten bij de eisen die in de vacature worden gesteld. Bijvoorbeeld “commercieel, klantvriendelijk, zelfstandig, creatief of probleemoplossend”. Natuurlijk is het belangrijk om hierbij wel eerlijk te zijn en dicht bij jezelf te blijven.

Vind je het moeilijk om je sterke eigenschappen te benoemen? 
Vraag dan eens advies aan je partner, vrienden of je (oud-) collega. Waarschijnlijk komen zij met punten waar je zelf niet eens aan hebt gedacht. 

Solliciteren en social media

Heb je een LinkedIn profiel? 
Dat kun je ook prima op je CV vermelden. Plaats een link naar jouw LinkedIn profiel op je cv. Voor een extra sterk profiel op LinkedIn, raden wij jou aan om mooie aanbevelingen te verzamelen op jouw pagina. Vraag oud collega's of klanten hier gerust om. Wanneer zij positieve ervaringen hebben met jou, delen zij die vast graag.

Vergeet niet dat jouw Facebook en Instagram profielen wellicht ook bekeken worden door je toekomstige werkgever en / of collega's.

Vraag jezelf dus van tevoren af of het handig is om je profiel af te schermen en op privé account te zetten.  

Stel jezelf de vraag wanneer je een foto, een post , een quote of story deelt “Wil ik dat mijn toekomstige collega's en werkgever dit zien en van mij weten?" Is het antwoord "nee"? Scherm je profiel dan af. 

Geen CV?

Wil je voor ons aan het werk maar heb je geen cv?
Geen probleem, bij QPS Works helpen we jou graag, ook zonder cv. 

QPS Works op Social Media

Wil je meer sollicitatietips lezen? En wil je snel en gemakkelijk op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons ook op Social Media. 
Je kunt QPS Works vinden en volgen op FacebookLinkedIn en Instagram.