Tijd om op te stappen?

twijfel jij over je baan?

02 februari 2022

Hoe weet je nu of het tijd is voor een nieuwe baan? Ben je echt klaar met je huidige baan, of is het slechts een dipje? En is het wel handig, om nu over te stappen naar een nieuwe baan?
Wij helpen je graag op weg met handige tips.

Hoe leuk is jouw werk?

"Als je doet wat je leuk vindt, dan hoef je nooit meer te werken."
Een oud gezegde, maar nog steeds relevant.

Hoe begin jij aan je werkdag? Wat denk jij als de wekker gaat? Heb je zin om aan een nieuwe werkdag te beginnen? Of sleur je jezelf met tegenzin naar je werk, omdat je er nu eenmaal voor betaald wordt? Als dat het geval is, dan wordt het misschien eens tijd om de overstap te maken naar een andere baan.

We snappen dat dit eng en spannend is. Deze stap neem je namelijk niet zomaar. En je weet nooit of het beter en mooier wordt bij jouw volgende werkgever.
Maar als je de overstap wilt maken, dan kan dit juist wel het perfecte tijdstip zijn om de sprong te wagen. Er is een tekort aan personeel en er staan enorm veel vacatures open. De kansen liggen dus voor het oprapen. En daar zitten voordelen aan verbonden.

Kijken en vergelijken

Omdat er meerdere banen open staan, kun je goed vergelijken. Hoe is het salaris? Wat zijn de werktijden? Wat past het beste bij jou, qua afstand, qua werkzaamheden en bij welk bedrijf zou je willen werken? Het is een prima tijd om rond te kijken en om vacatures met elkaar te vergelijken.

Kansen genoeg

Door de krappe arbeidsmarkt is het nu een mooi moment om te switchen. Zo staan veel werkgevers nu veel meer open voor een nieuwe collega die niet bekend is met het vakgebied, bijvoorbeeld in de techniek of in de industrie. Nieuwe werknemers kunnen nu vaak op kosten van het bedrijf zich laten omscholen in een speciaal traject, zodat je de kans krijgt om een vliegende start te maken in een compleet nieuw vakgebied.

Ook QPS Works heeft hier diverse mogelijkheden voor, zo is het nu mogelijk om opgeleid te worden tot bijvoorbeeld brandwacht, operator camera toezicht of magazijnmedewerker. Ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan.

Haastige spoed

Toch is het ook belangrijk om nu geen overhaaste beslissingen te nemen, door bijvoorbeeld alleen een beter een salaris. Het lijkt soms verleidelijk, als je in een vacature een hoger salaris ziet staan, dan het salaris dat je nu hebt. Toch moet je hier mee uitkijken. Aan een salaris wen je uiteindelijk, maar op de lange termijn wordt je hier niet gelukkiger van. Wat maakt je wel gelukkig in je werk? Fijne collega’s, uitdaging en voldoening.
 

Een dipje of tijd voor iets nieuws

Wil jij weten of het tijd is voor een nieuwe baan?
Stel jezelf de volgende vragen, deze helpen je wellicht een eind op weg:  

Tel jij de uren en de dagen?

Weet jij op donderdagmiddag al precies hoeveel uren je deze week nog moet werken, voordat het weekend start? Weet jij weken van te voren al precies hoeveel dagen je nog moet, totdat je vakantie eindelijk begint? Dat is wel een teken aan de wand. 

Kun jij jezelf nog zijn op het werk? 

Kun je lachen met je collega's? Heb je leuk contact met je collega's? Voel jij je gewaardeerd om wat je doet en wie je bent? Of doe jij jezelf eigenlijk anders voor dan dat je bent? Als jij het gevoel hebt, dat je je anders moet gedragen om aan verwachtingen te voldoen, dan is de kans groot dat je niet op de juiste plek zit. Zorg dat je jezelf kunt zijn en dat je ruimte hebt om je eigen werk in te richten en je eigen beslissingen kunt nemen. 

Leer ik nog nieuwe dingen?

Leer je niks nieuws meer in je baan? Dan is er vaak weinig uitzicht en zal je werk waarschijnlijk saai worden. Als uitdaging wordt vervangen door sleur, dan is het de hoogste tijd om jezelf af te vragen of je nog op de juiste plek zit.

Praat je in je vrije tijd alleen nog maar negatief over je werk?

We kennen allemaal dat moment: Je staat op een feestje, en iemand vraagt "Wat doe jij eigenlijk voor werk?" Schaam jij je voor het antwoord? Of krijg je al een knoop in je maag als je er aan denkt? Dat is een duidelijk signaal.
We hebben allemaal wel eens een baaldag. Maar als je in je avonduren alleen nog maar kunt klagen, als het over je werk gaat… dan wordt het misschien eens tijd om een gesprek aan te gaan of om verder te kijken. Zonde van je tijd en je energie om te lang met tegenzin naar je werk te gaan.

Heb je nog de drive om jouw doelstellingen te behalen?

Als er geen doel meer is dan, dan verdwijnt de interesse namelijk ook. Want zonder doelstellingen zal je ook minder productief zijn dan anders. Doe waar je goed in bent en laat anderen daar van profiteren. Lukt dit niet meer in je huidige werk? Dan wordt het tijd om hier eens over na te denken. Want doelstellingen halen en successen vieren, dat geeft voldoening en zelfvertrouwen en dat is enorm belangrijk in je baan.

Heb je het gevoel dat je nog tijd voor jezelf hebt?

Je bent het meest succesvol in een baan, als je doet wat je leuk vindt. Voelt je werk als hobby? Dan heb je het geweldig getroffen, Omdat het niet voelt als werken, geeft dit vaak een fantastische balans tussen werk in privé, omdat dit minder moeite zal kosten. Als het privé gedeelte juist onder druk komt te staan en er geen balans meer mogelijk is, dan moet je jezelf misschien eens afvragen of je nog op de juiste plek zit.

Kan ik me genoeg ontwikkelen bij dit bedrijf?

Wil jij verder en kun je hier ook verder? Kun je al je talent kwijt in je baan? Is het mogelijk om het beste uit jezelf te halen en je verder te ontwikkelen? Kan dat, binnen dit bedrijf en binnen deze functie?
Stilstand is achteruitgang. Als jij het gevoel hebt dat je stil staat, dan wordt het wellicht tijd om eens om je heen te kijken.

Rennen naar de volgende werkgever

Natuurlijk is het niet zo, dat wanneer je even in een dipje zit in je werk, je meteen naar de volgende werkgever moet rennen. Maar het is wel slim om soms even stil te staan en jezelf af te vragen of je nog op je plek zit.
Heb jij het gevoel dat je vast zit? Heb je het niet meer naar je zin?
Ga dan het gesprek aan met je werkgever en bespreek de problemen waar jij tegenaan loopt. Een werknemer die gelukkig is met zijn baan, is altijd productiever dan een werknemer die met tegenzin naar zijn werk gaat. Dus wees niet bang om dingen te benoemen. Kom je er niet uit en is het echt tijd om op te stappen?
Dan kan dit een goede tijd voor je zijn.

QPS helpt jou verder

Ook bij QPS Works helpen wij jou graag verder, als het tijd is voor een nieuwe baan. Want niet alleen het volgen van opleidingen en trainingen is mogelijk, maar ook een vaste baan behoort vaak tot de mogelijkheden.
Wij helpen je graag, bij de zoektocht naar de baan waar jij elke dag met veel plezier naar toe gaat. Neem gerust een kijkje op onze site onder het kopje vacatures of bel / mail ons meteen. En natuurlijk kun je ons ook volgen op Social Media om op de hoogte te blijven. Je kunt ons vinden op FacebookLinkedIn en Instagram.

Zo werkt het, bij QPS Works.